چه کسی در معرض ابتلا به پوسیدگی دندان است؟
آب آشامیدنی حاوی فلوراید کم و یا فاقد فلوراید
بهداشت ضعیف دهان و دندان
کاهش جریان بزاق
سن (کودکان و بزرگسالان مسنتر بیشتر در معرض ابتلا به پوسیدگی دندان هستند)
مصرف زیاد شیرینی، کربوهیدرات و قند
درمان پوسیدگی دندان
درمان پوسیدگی دندان به شدت پوسیدگی و شرایط خاص کودک و شرایط محیطی بستگی دارد. با کمک انواع مختلف روشهای درمانی میتوان پوسیدگی را برطرف و سلامتی و وضعیت طبیعی را دوباره به دندانها بازگرداند. معمولا نوع درمان به نوع دندانهای شیری و یا دائمی بستگی دارد. انواع متدهای درمانی پوسیدگی دندان عبارتند از:
فلوراید تراپی
اگر دندان خراب زود تشخیص داده شود و قبل از اینکه سطح محافظتی و خارجی دندان یعنی مینایدندان را از بین ببرد با فلورایدتراپی و یا حتی گاهی با مسواک زدن با خمیردندان حاوی فلوراید خاص میتوان جلوی پوسیدگی را گرفت و یا برطرف کرد. با این کار میتوان قسمتهایی از مینایدندان را که در اثر دندان پوسیده شروع به فرسایش کرده درمان و به حالت اول بازگرداند.
میزان فلوراید موجود در درمانهای حرفهای دندانپزشکی بسیار بیشتر از فلوراید موجود در خمیردندانهای موجود در داروخانهها و یا آبهای آشامیدنی معمولی است. فلورایدتراپی چند دقیقه بیشتر طول نمیکشد و معمولا در این فرایند فلوراید بهشکل وارنیش، ژل، مایع و فوم است که مستقیما روی دندان قرار گرفته و یا در سینیهای مخصوص دندانپزشکی صورت میگیرد.
پرکردن
یکی از رایجترین راههای درمان پوسیدگی دندان پرکردن است. این نوع درمان در پوسیدگیهایی صورت میگیرد که خیلی عمیق نیستند. برای شروع، ابتدا باید محل پوسیدگی تراشیده شود سپس مواد رنگی مخصوص پرکردن دندان روی قسمت تراشیدهشده قرار میگیرد تا سلامت و زیبایی طبیعی دندان بهحالت اول خود بازگردد.
روکش دندان
وقتی پوسیدگی بسیار شدید باشد بهطوری که به عصب دندانهای شیری رسیده باشد روکش دندان باید صورت بگیرد. روکش دندان بسته به شرایط ممکن است از جنس سرامیک و یا سفارشی و از جنس استیل ضدزنگ تهیه شود و جایگزین تاج دندان شیری گردد.
برای حفظ سلامت دندان، ابتدا دندانپزشک باید قسمت پوسیده دندان را کاملا تراشیده، سپس با مواد مخصوص دندانی پرکرده و در انتها با روکش دندانی میپوشاند و بدین طریق پوسیدگیها را ترمیم و زیبایی دندان را باز میگرداند.
درمان عصبکشی
اگر پوسیدگی دندان بسیار عمیق باشد به طوریکه پالپ دندان دائم و یا شیری دچار آبسه شود دراین حالت قبل از روکش کردن دندان با مواد فلزی و یا سرامیکی، عصب کشی ضرورت دارد.
در این حالت چون پوسیدگیها به عصب دندان رسیده است در نتیجه دندان بهشدت آسیبدیده و یا عفونی میشود. در چنین مواردی بهجزء کشیدن دندان تنها یک راه دیگر و آن هم عصبکشی باقی میماند. برای شروع، ابتدا دندانپزشک قسمت پوسیده پالپ دندان را پاک میکند سپس با تجویز دارو عفونت کانال ریشه را درمان میکند. بعد از اینکه داخل دندان سلامتی خود را دوباره بازیافت دندانپزشک قسمت تراشیده مغز دندان را با مواد مخصوص دندانی پر کرده و بهطور کامل دندان را درمان میکند.
کشیدن دندان
تنها راه درمان دندانهای شیری که بهدلیل پوسیدگیهای شدید دچار آبسه شدهاند، کشیدن دندان است. دندانهای دائمی نیز که بهدلیل عدم توجه و رعایت بهداشت بهشدت پوسیدهاند، به طوریکه حتی از طریق عصبکشی نیز قابل درمان نیستند چارهای جزء کشیدن دندان نخواهد بود. بعد از اینکه دندانپزشک دندان آسیبدیده را میکشد فضای خالی دندان موجب میشود دندانهای دیگر نیز جابهجا شوند.
بنابراین برای پیشگیری از چنین موردی توصیه میشود از فضا نگهدارنده مخصوص دندانهای شیری و یا بریج و ایمپلنت در دندانهای دائمی استفاده شود.
پیشگیری
مراقبتهای پیشگیرانه مستلزم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان در خانه و همچنین معاینات مرتب دندانها در دندانپزشکی است. در این قسمت به نکاتی اشاره میکنیم که با رعایت آنها در خانه و یا در طول معاینات دندانپزشکی خود میتوانید از دندان خراب جلوگیری کرده و سلامت دهان و دندان خود را بهبود بخشید:
غذاهای سالم که حاوی مقدار کمی قند هستند مصرف کنید.
حداقل 2 بار در طول روز دندانهای خود را مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید.
بهطور مرتب از دهانشویه و یا ضدعفونیکننده دهان استفاده کنید.
بهطور مرتب برای معاینه و تمیز کردن دندانهای خود به دندانپزشک مراجعه کنید.
بهطور مرتب فلورایدتراپی کنید خصوصا اگر آب آشامیدنی شما حاوی مقدار کمی فلوراید است.
اگر دندانهای خلفی شما پر نشده و یا پوسیده نشدهاند بهتر است از سیلانت دندانی (مواد مسدود کننده شیارهای دندان) استفاده کنید. سیلانتهای دندانی نقش موثری در حفاظت از دندانهای کودکان دارند.
https://thedentist.ir/
برچسب: ،